Nieuws

De informatiedag 2017 vindt plaats in Leuven. Het programma vind je onderaan.

Op 19 november 2016 was er een informatiedag in Gent. Volgende onderwerpen kwamen aan bod: desmoïd-tumoren, erfelijkheidsraadpleging, voeding en vertering. Voor diegenen die er niet konden bijzijn of voor diegenen die het nog eens willen nalezen, zijn er de presentaties.

09
aug
Tips om vervelende symptomen te vermijden

Winden laten is een heel normaal proces in het lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt. Maar het kan wel heel vervelend zijn. Het is echter beter winden te laten dan ze in te houden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken.

Lees meer…
11
jul
Worden alle kankers behandelbaar?

Op 21 oktober 2017 wordt in Gent een congres georganiseerd onder het motto: 'van onderzoek tot hoop'. Het congres brengt alle betrokkenen samen en geeft een overzicht van de laatste trends en doorbraken in kankeronderzoek- en behandeling. De sprekers laten het vakjargon achterwege en leggen alles begrijpelijk uit. Dus als patiënt, familielid, student of sympathisant kan je alle lezingen makkelijk volgen.

Lees meer…
04
jul
Fitness4life

Groot fitness evenement op het strand deze zomer!

Lees meer…
06
jun
Lotgenotencontactdag

Onze collega's van de Nederlandse Lynch en Polyposis Vereniging houden regelmatig regionale contactdagen voor de aangesloten patiënten. De eerstvolgende gaat door op 17 juni in Heusden (Nl).

Lees meer…
11
mei
8 mei is Wereld Eierstokkankerdag

Eierstok- of ovariumkanker krijgt veel minder aandacht dan borstkanker, maar is nochtans, na kanker van het baarmoederslijmvlies, de tweede meest voorkomende gynaecologische kanker: jaarlijks wordt deze diagnose bij bijna 900 vrouwen in België gesteld.

Lees meer…
04
apr
Het WIV-Kankercentrum zoekt deelnemers voor een focusgroep

Er is een nieuwe DNA test ontwikkeld bij kanker waarbij verschillende genen tegelijk getest kunnen worden. Deze next-generation-sequencing (NGS) technologie kan al voor specifieke gevallen leiden tot een gepersonaliseerde behandeling. Er lopen verschillende onderzoeken om deze nieuwe test voor nog meer kankerbehandelingen te gebruiken.

Lees meer…
22
mar
Het invriezen van eicellen en zaadcellen vanaf nu terugbetaald voor kankerpatiënten

Het verzekeringscomité van het RIZIV heeft het initiatief van Minister van sociale zaken en gezondheid, Maggie De Block, goedgekeurd om ‘oncofreezing’, dit is het invriezen van eicellen, zaadcellen en eileiderweefsel voor patiënten die behandeld worden voor kanker, terugbetaalbaar te maken.

Lees meer…
17
feb
FAPA op de Belgian Week of gastroenterology

Op 9,10 en 11 februari ging het wetenschappelijk symposium in het vakgebied van de gastro-enterologie door in Antwerpen. De 19e editie van de Belgian Week bood opnieuw een variatie aan van onderwerpen: van de meest wetenschappelijk onderwerpen, via bijdragen over het voorkomen van darmkanker, tot een prijsuitreiking voor scholen met de beste voorlichtingscampagne rond het belang van het bevolkingsonderzoek.

Lees meer…
03
feb
Wereldkankerdag

Elke 4e februari verenigt de wereld zich rond de problematiek van kanker. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen getroffen door deze ziekte. Maar er zijn ook onderzoekers, artsen, zorgprofessionals; allemaal mensen die met kanker en patiënten bezig zijn.

Lees meer…
20
jan
Immuuntherapie in de schijnwerpers

Op zaterdag 14 januari vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Belgian Group of Digestive oncology. Oncologen, gastro-enterologen en radiologen waren talrijk aanwezig op een koude zaterdagochtend. Verschillende dokters van onze Raad van Bestuur maken deel uit van deze groep.

Lees meer…