Onze website gebruikt cookies

Hoe werkt het?

De dokter zal je dikke darm gaan onderzoeken door een “coloscopie” te doen. Dit is een onderzoek met een toestel dat men “coloscoop” noemt. Het is een

 instrument met een dun, buigzaam slangetje met een lampje en een kleine camera aan het uiteinde. Hiermee kan de dokter in je darm gaan kijken. De dunne buis gaat via het gaatje waar je stoelgang uitkomt (anus), naar je dikke darm. Via het cameraatje kan de dokter dan op een soort televisie, ook wel een monitor genoemd, de binnenkant van je darm zien. Als er poliepen gevonden worden, kunnen ze weggehaald worden. Er kan ook een stukje van zo’n poliep genomen worden om verder te onderzoeken in het laboratorium. Omdat je slaapt, voel je of merk je hier niets van tijdens onderzoek.

De dokter kijkt soms meteen met een ander slangetje ook even in je maag. Dat merk je ook niet.

 

 

Hoe jezelf voorbereiden?

Voordat de dokter in je darm gaat kijken of er poliepen zijn of niet, krijg je eerst een gesprek met de dokter. Tijdens dat gesprek zal de dokter je precies vertellen hoe het darmonderzoek zal verlopen. Misschien vind je het handig om van tevoren vast te bedenken wat je wilt vragen en vertellen. Schrijf het dan gerust vooraf op een briefje.

 

Hoe rustig blijven?

Naar het ziekenhuis gaan en de onderzoeken doen, kan vervelend zijn. Het helpt dan om kalm en rustig te blijven. Hier krijg je alvast enkele tips hoe je dat kan aanpakken:

Door rustig te ademen word je kalm. Adem in door je neus en maak een bolle buik. Adem uit door je mond. Wanneer je rustig ademt, kunnen je spieren beter ontspannen waardoor je minder pijn voelt.

Misschien ben je bang als je een prik krijgt voor een spuitje. Als je weet wanneer iets gaat gebeuren, is het vaak minder spannend. Tel daarom tot drie en spreek af met de dokter of verpleegkundige dat de prik bij drie zal komen.

Probeer aan iets leuks te denken, zoals aan je beste vriend of vriendin, aan iemand die je graag ziet. Of probeer te denken aan iets leuks dat je hebt meegemaakt of gedaan hebt zoals je favoriete sport of een toffe vakantie. Misschien helpt het voor jou om wat leuks te lezen of naar leuke muziek te luisteren.

Je kan iets meenemen naar het ziekenhuis zodat het wachten wat minder vervelend wordt. Een walkman, een knuffel, een gameboy, een boek of iets anders kunnen je helpen om aan iets anders te denken.

 

Het onderzoek

Om je dikke darm goed te kunnen onderzoeken, is het belangrijk dat de dikke darm helemaal leeg is. Op de dag van het onderzoek mag je voor het onderzoek niet meer eten. Vóór het onderzoek krijg je ook een middeltje dat zal helpen om al de stoelgang uit je dikke darm te halen vóór het onderzoek start. Als je denkt dat het lukt, moet je een dag voor het darmonderzoek een vloeistof drinken waardoor je darmen van binnen helemaal schoon worden. De dokter kan er echter ook voor zorgen dat de vloeistof via een buisje in je lichaam terecht komt zodat je niet zelf moet drinken. Omdat er zo veel vloeistof in je lichaam terecht komt, moet je heel vaak naar de wc en je darmen worden helemaal leeg en schoon. Zo kan de dokter de binnenkant van je darmen goed bekijken.

Slaap ik dan?

Bij kinderen wordt het darmonderzoek gedaan terwijl ze in slaap zijn. De slaapdokter (of met een moeilijk woord “anesthesist”) gaat je dan in slaap brengen (dit heet “onder anesthesie brengen” of “onder narcose brengen”). Dit is niet dezelfde slaap als wanneer je ’s nachts thuis slaapt. Als je onder narcose bent voel je niet wat er met je gebeurt en je kunt ook niet zomaar wakker worden. De anesthesist zorgt ervoor dat je slaapt zolang als het nodig is en dat je pas wakker wordt als alles klaar is. Je moet met je ouders nog even blijven tot je weer helemaal wakker bent en tot je weer kunt eten en drinken. Daarna mag je weer naar huis. Soms kun je last hebben van wat buikkrampen of moet je veel winden laten. Dat gaat snel weer over. Meestal kun je de volgende dag gewoon weer naar school. Bij tieners en volwassenen gebeurt het onderzoek meestal onder verdoving. Je bent dan nog wel wakker maar je krijgt een middeltje waar je heel ontspannen van wordt en je nauwelijks iets van het onderzoek zal voelen.

De uitslag

Tijdens de volgende consultatie krijg je de uitslag van het onderzoek en zal er besproken worden wat er verder gaat gebeuren. De dokter zal je vragen om het volgende jaar terug je darm te laten onderzoeken. Het aantal poliepen gaat namelijk toenemen maar als dit goed opgevolgd wordt door de dokter hoef je daar niet bang voor te zijn. Later – als je ouder bent - zal een operatie nodig zijn wanneer de poliepen te groot worden, om zo te voorkomen dat je ziek zou worden. De dokter zal dit, als dit nodig is, met jou en je ouders bespreken.