Dagelijks levende bacterien toevoegen aan mijn dieet was een revelatie voor mij. Ik maak ze wel zelf want eens gepasteuriseerd, gekookt of bevroren leven die bacterien niet meer.
Waterkefir is het gemakkelijkst. maar ook augurken, kimché, zuurkool fermeneren is een eitje (hiervoor kocht ik wel een fermenteerkitje), kombucha duurt 3 weken en planning is niet mijn forté dus dat ligt nu stil (en dan moet je ook thee koken, laten afkoelen, etc)
Hey Greet! Voor mij is fermenteren een onbekende. Mijn buurvrouw doet het regelmatig en maakt zo groente in. Het interesseert me wat fermentatie doet met vertering.
Hier heb ik notie van, maar ik ga wel is wat opzoekwerk doen.
Leuk. Ik fermenteer om minder last te krijgen van darmklachten. Oa. waterkkefir, rejuvelac om cashewnotenkaas te maken. Nadeel vind ik persoonlijk de discipline nodig om de kulturen in leven te houden.