In deze rubriek vind je informatie over erfelijke niet-polyposis dikkedarmkanker of Lynch Syndroom (vroeger ook wel HNPCC genoemd = Hereditary Non-Polyposis Colorectal Cancer). Misschien heb je zelf Lynch syndroom of komt het in je familie voor. Je vindt in deze rubriek meer informatie over wat deze ziekte precies is, hoe ze ontstaat en wat je kunt doen als je vermoedt dat deze ziekte in je familie voorkomt. Er zal ook uitgebreid worden ingegaan op de voorzorgsmaatregelen die je kan nemen wanneer de ziekte in je familie voorkomt of wanneer werd vastgesteld dat je zelf een erfelijke aanleg voor deze ziekte hebt. De informatie die je hier vindt, is bedoeld als aanvulling op de informatie die je krijgt van artsen, verpleegkundigen en andere leden van het verzorgingsteam. Deze rubriek vervangt de gesprekken met professionele hulpverleners niet.
Erfelijke dikkedarmkanker
Verschillende factoren spelen een rol in het ontstaan van dikke darmkanker. In een klein aantal gevallen is erfelijke aanleg de voornaamste oorzaak van kanker.
Kankerrisico’s
Personen met een erfelijke aanleg voor Lynch Syndroom hebben een sterk verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.
Erfelijkheid
Lynch syndroom wordt overgeërfd van een ouder die de aandoening heeft. Elk kind, jongen of meisje, van een ouder met Lynch syndroom heeft 50% kans de mutatie te erven.
Tumorweefselonderzoek
Alle eigenschappen van de mens zijn vastgelegd in een bepaalde code van het genetisch materiaal of het DNA. Om verouderde of beschadigde cellen te vervangen, maakt het lichaam voortdurend nieuwe…
Bloedonderzoek
Wanneer verdere DNA-analyse aangewezen is, kan men met een bloedstaal, waaruit men het DNA haalt, de genen die een rol spelen in het ontstaan van de aandoening gaan onderzoeken.
Vroege opsporing
Wanneer Lynch Syndroom in de familie voorkomt of wanneer men via DNA-onderzoek de genmutatie heeft aangetoond, is het belangrijk om regelmatig bepaalde onderzoeken te ondergaan.
Behandeling
Wanneer je geconfronteerd wordt met een diagnose van dikkedarmkanker zal de arts de behandelmogelijkheden bespreken. Wanneer een kwaadaardige tumor wordt vastgesteld, is een operatie noodzakelijk.
Veel gestelde vragen
Ik heb Lynch Syndroom. Helpt het als ik gezond leef? Een gezonde levensstijl is geen absolute garantie om kanker te voorkomen, maar verhoogt wel onze kansen op een lang en…
Update richtlijnen Lynch syndroom
In de loop van 2018-2019 organiseerde FAPA bijeenkomsten onder specialisten en patiënten om richtlijnen op te stellen voor de diagnose en follow-up van Lynch-patiënten. Deze richtlijnen werden via verschillende kanalen…
Het nut van een bezoek aan de dermatoloog
We weten dat Lynch-patiënten een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van darmkanker en gynaecologische kankers. Maar het risico op huidtumoren bij Lynch syndroom is relatief onderbelicht[1]. Het Muir Torre…
TIL-therapie
Het team van ‘gezondheid en wetenschap’ ging voor ons na wat de meerwaarde is van deze immuuntherapie. TIL-therapie is een nieuwe, nog experimentele behandeling die gebruikmaakt van eigen afweercellen van…
De stand van de wetenschap in Lynch syndroom
Je weet graag waar we staan in de kennis over Lynch syndroom? We verwijzen hier naar de meest recente artikels en inzichten in onderzoek. Ontdek je zelf een interessante bijdrage?…
Download onze brochures
Meer over FAP & Lynch
Links
Meer algemene informatie over erfelijke tumoren, FAP en Lynch Syndroom is te vinden op deze sites.
Dikke darmkanker
In België wordt jaarlijks bij meer dan 8000 mensen dikkedarmkanker vastgesteld. Deze kanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Poliepen
Poliepen zijn abnormale paddenstoelachtige uitgroeiingen in de darm. Bij sommige mensen kunnen poliepen overgeërfd zijn.
Maagdarmtractus
De maagdarmtractus of het gastrointestinaal kanaal is een holle buis die begint aan de mond en eindigt aan de aars.
Waarom slechts 5% van alle Lynchpatiënten een diagnose krijgen
Screenen voor Lynch Syndroom? Slechts 5% van de personen met een mutatie verbonden aan Lynch Syndroom krijgen een diagnose.