Fapa

Lynch syndroom

In deze rubriek vindt u informatie over erfelijke niet-polyposis dikkedarmkanker of Lynch Syndroom (vroeger ook wel HNPCC genoemd = Hereditary Non-Polyposis Colorectal Cancer). Misschien heeft u zelf Lynch syndroom of komt het in uw familie voor. U vindt in deze rubriek meer informatie over wat deze ziekte precies is, hoe ze ontstaat en wat u kunt doen als u vermoedt dat deze ziekte in uw familie voorkomt. Er zal ook uitgebreid worden ingegaan op de voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen wanneer de ziekte in uw familie voorkomt of wanneer werd vastgesteld dat u zelf een erfelijke aanleg voor deze ziekte heeft. De informatie die u hier vindt, is bedoeld als aanvulling van de informatie die u krijgt van artsen, verpleegkundigen en andere leden van het verzorgingsteam. Deze rubriek vervangt de gesprekken met professionele hulpverleners niet.


Download onze brochure

Meer over FAP & Lynch

Links

Meer algemene informatie over erfelijke tumoren, FAP en Lynch Syndroom is te vinden op deze sites.

Dikke darmkanker

In België wordt jaarlijks bij meer dan 8000 mensen dikkedarmkanker vastgesteld. Deze kanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Poliepen

Poliepen zijn abnormale paddenstoelachtige uitgroeiingen in de darm. Bij sommige mensen kunnen  poliepen overgeërfd zijn.

Maagdarmtractus

De maagdarmtractus of het gastrointestinaal kanaal is een holle buis die begint aan de mond en eindigt aan de aars.

Waarom slechts 5% van alle Lynchpatiënten een diagnose krijgen

Screenen voor Lynch Syndroom? Slechts 5% van de personen met een mutatie verbonden aan Lynch Syndroom krijgen een diagnose.

 

Copy link