Onze collega’s van ‘Gezondheid en wetenschap’ deelden interessante conclusies over een studie onder Lynch-patiënten.
Resistent zetmeel behoort tot de oplosbare voedingsvezels. Het zit van nature in onrijpe bananen, peulvruchten, bepaalde zaden en ongekookte granen. Maar het kan ook gevormd worden tijdens en na de bereiding. Zo wordt bij het afkoelen van gekookte pasta of rijst een deel van het zetmeel omgezet in resistent zetmeel.
Onderzoekers voerden een studie uit over resistent zetmeel en erfelijke kanker bij mensen met het Lynch-syndroom1. Met deze studie wilden de onderzoekers nagaan of resistent zetmeel de kans op deze erfelijke kankers verkleint.
Aan het onderzoek namen 918 mensen met Lynch deel. Ze werden ingedeeld in 2 groepen:
- De ene groep kreeg gedurende 2 jaar een supplement met 30 gram resistent zetmeel.
- De andere groep kreeg een placebo (nepmiddel).
De deelnemers en onderzoekers wisten niet wie welk middel kreeg.
Vervolgens volgden de onderzoekers de deelnemers gedurende minstens 10 jaar. Daarbij keken ze vooral naar wie welke kanker ontwikkelde. De resultaten waren redelijk indrukwekkend:
- De groep die resistent zetmeel innam, bleek 50 tot 60% minder kans te hebben op kanker van de maag, dunne darm, galblaas en pancreas (alvleesklier).
- Vreemd genoeg had het resistent zetmeel geen invloed op het risico op darmkanker.
Bron
1 Mathers, J. C., Elliott, F., Macrae, F., Mecklin, J. P., Möslein, G., McRonald, F. E., … & CAPP2 Investigators. (2022). Cancer Prevention with Resistant Starch in Lynch Syndrome Patients in the CAPP2-Randomized Placebo Controlled Trial: Planned 10-Year Follow-up. Cancer Prevention Research, OF1-OF12.
Wat besluit ‘Gezondheid en wetenschap’ over de kwaliteit van deze studie?
We moeten de resultaten van deze op het eerste zicht goed uitgevoerde studie kritisch bekijken. De onderzoekers hielden onvoldoende rekening met verstorende factoren, zoals overgewicht. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen dat resistent zetmeel het risico op erfelijke kanker halveert. De kans dat een supplement dat mensen gedurende slechts 2 jaar namen zo’n groot effect zou hebben na 10 jaar, lijkt eerder klein. Bovendien is het een hele uitdaging om via voeding 30 gram resistent zetmeel per dag te eten.
Verder lezen over dit onderwerp? Dat doe je hier.