Fapa

Rapport Levenskwaliteit

Stichting Kankerregister publiceerde een rapport over de lange termijn-effecten van colorectale kanker. De resultaten kwamen er na een bevraging van een 600-tal patiënten over gans Vlaanderen die de diagnose kregen van colon- of rectumkanker.
De vragen handelden over levenskwaliteit, maar ook over emotioneel welzijn en levensstijl.

Opmerkelijk is dat ex-patiënten 4 tot 7 jaar na hun diagnose symptoomlast blijven rapporteren. In vergelijking met de gehele bevolking zijn ze meer vermoeid (+ 9,5%), lijden ze meer aan slapeloosheid (+6,4%) en hebben ze vaak diarree (+18,7%).

Als specifiek probleem met impact op de levenskwaliteit wordt stoelgang frequentie en flatulentie aangehaald door wel de helft van de respondenten. Voor vele mensen gaan deze problemen ook gepaard met een gevoel van schaamte.

Voor mensen met een tijdelijke stoma was de algemene levenskwaliteit nagenoeg dezelfde als de voor de mensen die nooit een stoma kregen, alleen werd er bij de eerste groep rond specifieke problemen meer gerapporteerd over fecale incontinentie. Dit heeft een impact op het gezin en het sociale leven. Lees er meer over in dit rapport.


Copy link
Powered by Social Snap