Fapa

Tell me what you eat

Onnodig te zeggen dat het thema voeding belangrijk is onder patiënten die een darmchirurgie ondergingen. Het wegnemen van (een stuk van de ) dikke darm betekent immers dat de vertering niet meer verloopt zoals voorheen. Bepaalde voedingsmiddelen moeten vermeden worden, patiënten durven niet eten alvorens een lange autorit te beginnen, een lekker slaatje als lunch gebruiken; plots is het niet meer zo evident, zijn maar enkele gevolgen die patiënten ondervinden.

We vonden het thema belangrijk genoeg om er een project rond te schrijven en in te dienen bij de Koning Boudewijn Stichting onder het Fonds Dr. Daniel De Coninck. Doelstelling: de overtuigingen en ervaringen van patiënten en de kennis van de voedingsdeskundigen samen brengen met als boodschap dat iedereen ervan kan leren!

Project “Voeding en vertering”

Tijdens de infodag in Mechelen werd het project ‘voeding en vertering’ gelanceerd in aanwezigheid van Sarah Van Holder, onco-diëtiste bij AZ Groeninge in Kortrijk. Patiënten vertelden er over hun ervaringen kort na chirurgie. Wat werkt goed inzake voeding en waar moeten ze mee opletten? Velen deden een verhaal van geleidelijke beterschap en van het kunnen toevoegen van sommige groenten, broodsoorten of kruiden in de loop van de maanden en jaren die volgden op de chirurgie. Opmerkelijk was ook dat sommige patiënten zeiden dat ze helemaal niets achterwege laten en een zelfde voedingspatroon houden als voorheen.

Vragenlijst

Omdat niet iedereen aanwezig kon zijn, stelden we een vragenlijst op waarin we peilen naar ieders ervaringen. De resultaten van de bevraging zullen ons helpen bij het zetten van de volgende stappen: het zoeken naar oorzaken van sommige symptomen vertrekkend vanuit wetenschappelijk onderzoek en de analyse of resultaten overeenkomen met concrete ervaringen. Dit moet ons helpen bij het realiseren van praktische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld recepten, een trajectboekje voor mensen die onlangs chirurgie kregen, …

Hoe meer patiënten deelnemen, hoe interessanter de analyse en de conclusies!

 

 

Copy link
Powered by Social Snap