Omdat de kans op het ontwikkelen van darmkanker zo hoog is (bijna 100 %), wordt de dikke darm preventief verwijderd.
Er bestaan drie verschillende operaties voor FAP:
-
-
- Colectomie met ileorectale anastomose (IRA)
- Totale colectomie met ileoanale pouchanastomose (IPAA)
- Totale colectomie met permanente ileostomie
-
We gaan verder in op de IPAA omdat ze de meest uitgevoerde ingreep is. Zo’n operatie heet ‘colectomie’ en houdt in dat de dikke darm volledig weggenomen wordt en dat de dunne darm op de endeldarm wordt aangesloten door middel van een ‘pouch’-constructie. Zo’n pouch is een reservoir tussen dunne darm en aars, gemaakt van het laatste deel van de dunne darm. Dit reservoir zorgt ervoor dat de ontlasting kan indikken. Dat is iets wat normaal gesproken de dikke darm doet. Bij mensen met een pouch gebeurt de ontlasting dus via de normale weg, maar meestal moeten ze wel vaker naar de WC.
De operatie (IPAA ) gebeurt soms in één keer en soms in twee stappen:
- De dikke darm en het rectum worden verwijderd en de ileo-anale pouch wordt reeds aangelegd. De pouch wordt echter even uitgeschakeld om een betere genezing toe te laten. De ontlasting komt dan naar buiten langs het stoma.
- Tijdens een tweede ingreep wordt het stoma opgeheven en wordt de pouch in werking gezet. De pouch is rechtstreeks verbonden met het rectum. Je kan vanaf dan weer gewoon naar het toilet gaan.
Bij jonge personen wordt er nog zelden een stoma aangelegd en dan wordt de chirurgie in éénmaal volledig uitgevoerd.
Bij de operatie in één tijd verwijdert de chirurg eerst de dikke darm en het rectum. Daarna wordt de pouch gemaakt met het laatste deel van uw dunne darm. Vervolgens wordt deze aangesloten op de anus.
Het filmpje geeft uitleg over de procedure.
60% van de FAP-patiënten ondergaat zo’n IPAA, waarbij het rectum verwijderd wordt. Een veel kleiner deel (25%) onderging een chirurgie met behoudt van het rectum (IRA).Vandaag is chirurgie waar alles verwijderd wordt, inclusief het rectum, de standaard geworden.
Wanneer moet dat die operatie gebeuren? Dat kies je zelf wanneer je er klaar voor bent, het best gebeurt tussen 18 en 30 jaar oud. Het is dan nog altijd nodig om regelmatig endoscopisch onderzoek te doen. Er kunnen immers nog poliepen groeien in de maag of de in twaalfvingerige darm of in de restdelen van dikke darm, of de pouch.