Fapa

8 mei is Wereld Eierstokkankerdag

Eierstok- of ovariumkanker krijgt veel minder aandacht dan borstkanker, maar is nochtans, na kanker van het baarmoederslijmvlies, de tweede meest voorkomende gynaecologische kanker: jaarlijks wordt deze diagnose bij bijna 900 vrouwen in België gesteld.

Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 55 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen.
Probleem is dat er geen goede en eenvoudige methode bestaan om deze kanker in een vroeg stadium op te sporen, zoals die bestaan voor borstkanker en baarmoederhalskanker. Men maakt wel gebruik van echografie en opsporing van de niet-specifieke tumormerker ‘CA 125’ in het bloed, maar deze methoden zijn niet geheel betrouwbaar.
Omdat er in de beginfase vaak geen klachten zijn, wordt een tumor laat ontdekt, als er reeds uitzaaiingen naar het buikvlies en de lymfeklieren zijn.

Omdat Lynch-patiënten een verhoogd risico op eierstok- of ovariumkanker hebben, bevelen we regelmatig (jaarlijks) klinisch onderzoek, een echografie en het nemen van een uitstrijkje aan.

Het verwijderen van baarmoeder en eierstokken wordt aanbevolen, eens de kinderwens ingevuld is, omdat daarmee de kans op gynaecologische kanker zeer sterk wordt teruggedrongen. Deze ingreep wordt zeker aanbevolen bij vrouwen bij wie reeds een darmkanker is vastgesteld. Het risico op gynaecologische kanker is bij deze vrouwen meer dan 25% tijdens de 10 jaren die volgen op de diagnose van darmkanker. Een goede opvolging is, zoals steeds, de beste preventiemaatregel.


Copy link
Powered by Social Snap