Chirurgische procedure
Deze operatie bestaat uit het verwijderen van het colon en het rectum, terwijl de aars ter plaatse blijft. Er wordt een kunstmatig rectum aangemaakt, een pouch genaamd, met het laatste stukje van de dunne darm. Deze pouch wordt verbonden aan de aars zodat de stoelgang normaal kan worden opgehouden. De stoelgang wordt gestockeerd in de pouch totdat men naar het toilet gaat.
Deze operatie wordt meestal uitgevoerd in twee stadia:
Eerste stadium
Het colon en het rectum worden verwijderd en de pouch wordt aangemaakt en aan de aars gehecht. Deze operatie is redelijk ingewikkeld en daarom is het soms nodig de pouch als het ware wat te laten “rusten” om te helen. Hiervoor wordt een tijdelijke ileostomie aangelegd boven het niveau van de pouch. De stoelgang verlaat de darm via deze ileostomie en wordt opgevangen in een zakje aan de buitenkant van het lichaam, op de buikwand gedragen. Dit zakje moet regelmatig worden leeggemaakt.
Gemiddeld blijft men 10 tot 12 dagen in het ziekenhuis na deze operatie. Gewoonlijk kan licht werk hervat worden 4 tot 6 weken na de ingreep.
Tweede stadium
Na minimum twee maanden, wanneer de pouch goed geheeld is, wordt de ileostomie terug afgesloten door een tweede operatie, zodat de stoelgang nu via de pouch naar de aars loopt en via de aars het lichaam verlaat.
Na deze tweede ingreep blijft men gemiddeld 4 tot 8 dagen in het ziekenhuis. Gewoonlijk kan licht werk hervat worden 4 tot 6 weken na de ingreep.
Soms is het mogelijk de operatie in éénmaal volledig uit te voeren, zonder tijdelijke ileostomie. Dit zal door de chirurg beslist worden tijdens de operatie.
Het leven na de operatie
Aanvankelijk hebben de meeste mensen een zachte en frequente stoelgang. Na het genezingsproces gaan ze gemiddeld 4 tot 6 maal per dag naar het toilet. Indien men frequenter naar het toilet moet, kunnen tabletjes loperamide ingenomen worden. Deze tabletjes vertragen de werking van de darm en zijn niet verslavend.
Het is normaal geen probleem om de stoelgang nog wat op te houden eens men de drang voelt om naar het toilet te gaan. Sommige patiënten moeten ‘s nachts ook naar het toilet gaan en voelen zich veiliger met het dragen van een klein verband.
Sommige mensen ondervinden na de operatie darmlast bij het eten van bepaalde voedingswaren. Anderen hebben daarentegen geen enkele last en kunnen op elk moment eten wat ze willen. Het is belangrijk dat iedere persoon voor zich uitmaakt welke voeding het best bij hem past. In dit stadium kan het raadzaam zijn een diëtiste te raadplegen.
Controle-onderzoeken na de operatie
Het voordeel van deze operatie is dat er geen risico meer is om kanker te ontwikkelen in het rectum. Het nadeel is dat het lang duurt (6 tot 18 maanden) alvorens de patiënt het optimale functionele resultaat behaalt van 4 tot 6 stoelgangen per dag. Gedurende deze beginperiode zullen regelmatige adviezen én controles nodig zijn. Nadien zal de patiënt jaarlijks worden teruggezien voor een klinisch onderzoek en een endoscopisch onderzoek van de pouch.