Onnodig te zeggen dat het thema voeding belangrijk is onder patiënten die een darmchirurgie ondergingen. Het wegnemen van (een stuk van de ) dikke darm betekent immers dat de vertering niet meer verloopt zoals voorheen. Bepaalde voedingsmiddelen worden vermeden, patiënten durven niet eten alvorens een lange autorit te beginnen, een lekker slaatje als lunch gebruiken; plots is het niet meer zo evident, het zijn maar enkele gevolgen die patiënten ondervinden.
FAPA en de commissies oncodiëtisten (zowel in Vlaanderen als Wallonië) vonden het thema belangrijk genoeg om er een project rond te schrijven en in te dienen bij de Koning Boudewijn Stichting onder het Fonds Dr. Daniel De Coninck. Doelstelling: de overtuigingen en ervaringen van patiënten en de kennis van de diëtisten samen brengen met als boodschap dat iedereen ervan kan leren.
De ervaringskennis van de patiënten en de expertenkennis van de diëtisten resulteerden in de productie van een instrument voor patiënten waarin ze informatie kunnen opzoeken, tips en tricks vinden en zelf zaken kunnen noteren en meenemen naar een consult. Het voedings-logboek is nu klaar en kan aangevraagd worden door diëtisten en andere zorgverstrekkers via het formulier. Je kan het aan de patiënt meegeven tijdens de ziekenhuisopname op bij de terugkeer naar huis.