Fapa

Informatie voor huisartsen

In het kader van een project voor een snelle diagnose van zeldzame kankers werken 6 patiëntenverenigingen samen met beroepsorganisatie Domus Medica.

Ze ijveren samen voor een bijzondere aandacht voor de ‘red flags’ die kunnen wijzen op een zeldzame kanker. Het gaat hierbij dan concreet over symptomen als pijn, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, diarree, flushes, maar bijvoorbeeld ook problemen met het geheugen, taal, denken of het beoordelingsvermogen. Meestal zijn deze klachten verholpen met symptoombestrijding, maar bij een minderheid van de patiënten verwijzen deze symptomen naar een ernstige aandoening. De huisarts heeft, omwille van een goede kennis van de ziektegeschiedenis van de patiënt, een uitstekend perspectief om met deze klachten om te gaan.

Dit project kwam tot stand dankzij het Fonds Zeldzame Ziekten van de Koning Boudewijn Stichting.

 

Hier vind je de podcast rond dit onderwerp met medewerking van Veronique Le Ray van Stichting Tegen Kanker, Dr. Stefan Teughels van Domus Media en Eddy Deneckere van de patiëntenvereniging NET & MEN. Ook Dr. Bruce Poppe van UZ-Gent komt aan bod.

Cover photo by CDC on Unsplash

Ramanayake, R. P. J. C., and B. M. T. K. Basnayake. ‘Evaluation of Red Flags Minimizes Missing Serious Diseases in Primary Care’. Journal of Family Medicine and Primary Care 7, no. 2 (2018): 315–18. https://doi.org/10.4103/jfmpc.jfmpc_510_15.

Nuttige links:
Patiëntenverenigingen

Voor alle patiëntenorganisaties zoek op de website van  Trefpunt of download de lijst

De functies zeldzame ziekten in de Academische Ziekenhuizen

UZ Gent zeldzame.ziekten@uzgent.be 09 332 98 09
UZ Leuven Aanmeldpunt 016 34 47 75
UZ Antwerpen Aanmeldpunt 03 821 97 66
UZ Brussel zeldzameziekten@uzbrussel.be  02 801 27 01

Copy link
Powered by Social Snap