Fapa

FAPA op de Belgian Week of gastroenterology

Op 9,10 en 11 februari 2017 ging het wetenschappelijk symposium in het vakgebied van de gastro-enterologie door in Antwerpen. De 19e editie van de Belgian Week bood opnieuw een variatie aan van onderwerpen: van de meest wetenschappelijk onderwerpen, via bijdragen over het voorkomen van darmkanker, tot een prijsuitreiking voor scholen met de beste voorlichtingscampagne rond het belang van het bevolkingsonderzoek.

Er was een zeer interessante bijdrage door Dr. Brosens van de universiteit van Utrecht over FAP. Deze klinisch-patholoog doctoreerde trouwens in 2008 op dit onderwerp. Hij gaf een inkijk in de actuele tendensen in de opvolging van mensen met de mutatie en van de risico-personen.

Als gevolg van de verbeterde behandeling van dikke darm poliepen zijn poliepen in het duodenum (de twaalfvingerige darm) en duodenum kanker nu het belangrijkste gezondheidsprobleem voor patiënten met FAP. Endoscopisch onderzoek (de gastroscopie) maakt vandaag dan ook deel uit van een goede follow-up van patiënten met deze aandoening.

Dr. Brosens bestudeerde ook nog meer zeldzame vormen van erfelijke darmkanker zoals juveniele polyposis (JPS) of Peutz-Jeghers (PJS).


Copy link
Powered by Social Snap