Fapa

Immuuntherapie in de schijnwerpers

Op zaterdag 14 januari 2017 vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Belgian Group of Digestive oncology. Oncologen, gastro-enterologen en radiologen waren talrijk aanwezig op een koude zaterdagochtend. Verschillende dokters van onze Raad van Bestuur maken deel uit van deze groep.

Nieuwe therapieën zoals de immuuntherapie stonden centraal en talrijke studies met deze relatief nieuwe techniek passeerden de revue. Er lopen momenteel in België en in het buitenland tal van klinische proeven met immuuntherapie. Indien hun resultaten afdoend zijn, zou de immuuntherapie een belangrijke plaats kunnen innemen in de behandeling van bepaalde kankers, naast chirurgie, radiotherapie en chemotherapie.

De immuuntherapie is een behandeling die het afweersysteem van de patiënt tracht te “mobiliseren” tegen zijn ziekte. Het gaat om een belangrijk spoor in het huidige kankeronderzoek. Vandaag de dag zijn er al meerdere behandelingen met immuuntherapie beschikbaar.

Door uitschakeling van de laatste kankercellen die aan de andere behandelingen ontsnapt zouden zijn, zou de immuuntherapie bijvoorbeeld een remissie (verdwijning van de symptomen van de ziekte, zonder recidive uit te sluiten) kunnen omzetten in definitieve genezing.

Lees verder rond immuuntherapie in dit artikel op de wetenschapsblog van de Universitaire associatie Brussel.


Copy link
Powered by Social Snap