Fapa

Gerda vraagt begrip

Ik leef al enige jaren met Lynch syndroom en ik heb het wat moeilijk met het vinden van een werkbaar dieet. Dat betekent dat ik sommige zaken moet laten, maar ook dat ik nieuwe ingrediënten leerde kennen. Zo werd ik fan van gefermenteerd voedsel.  Dagelijks levende bacterien toevoegen aan mijn dieet was een revelatie voor mij.

Maar het moeilijkste vind ik het als ik buitenshuis ga eten. Er zijn zo vele zaken waar ik voorzichtig mee moet zijn zoals bewaarmiddelen of andere toevoegingen.

Tot voor kort aanvaardde ik het dat mensen niet onthouden wat ik niet eet. Dus ik at een beetje, verschoof wat eten, zodat het niet opviel en aanvaardde daarna 3 tot 4 dagen ongemak met periodes van zware diarree.

Recentelijk besliste ik dat ik wel rekening met mijzelf mag houden. Dus sprak ik me uit toen mijn familie vond dat ik onredelijk was op restaurant. Vragen of er melk of tarwe in het eten zit en of de keuken wat kan achterwege laten, men vond dat het niet kon. Ik dacht nogthans dat voedselallergieën vandaag de dag meer regel dan uitzondering zijn. Ik reageerde een beetje emotioneel op de situatie en vroeg wat inleving in mijn situatie.

Maar dat deed ik dus verkeerd. Niemand reageerde erop en men ging opnieuw verder met waar de gesprekken gebleven waren. Dat was een vreemde ervaring, het leek een beetje alsof ik er helemaal niet bij was. Ik schaamde me en toen ik later thuis kwam bleef het het spoken in mijn hoofd. Was ik dan zo veeleisend?

Ik probeer in de toekomst om met wat ideeën te komen voor uitstappen waar restaurantbezoek niet absoluut bij hoort. Want zeg nu: elk feest of elke gelegenheid gaat gepaard met eten en drinken, maar moet dat echt? Ik doe verder met mijn pogingen om zaken te veranderen en stel nu en dan eens een natuurwandeling of museumbezoek voor. Wandelen is dan nog gezond ook. Nieuwsgierig of ik een nieuwe trend kan lanceren: een buitenactiviteit waarbij iedereen iets mee brengt om dan nadien een picknick te doen. Zo kan ik mijn tupperware potje met mijn kliekje meebrengen en zonder gevaar voor vervelende symptomen mee genieten!

Photo by Samuel Scrimshaw on Unsplash


Copy link
Powered by Social Snap