Fapa

Vermager je van koffie?

Volgens een nieuwe internationale studie zou een hoger cafeïnegehalte in het bloed gelinkt zijn aan een lager risico op zowel obesitas als diabetes. De onderzoekers verklaren dat door het thermogeen effect van cafeïne. Dat betekent dat het lichaam door cafeïne meer calorieën verbruikt.

In hoeverre klopt dat?

Onze collega’s van ‘Gezondheid en wetenschap’ onderzochten welk effect cafeïne heeft op het lichaam. Nieuw onderzoek toont aan dat bij mensen die cafeïne trager afbreken er een beperkte vermindering is van het lichaamsvet en het risico op diabetes. Er was geen effect op hoe vaak hart- en vaatziekten voorkomen. Cafeïne zou het lichaam inderdaad aanzetten om ietsje sneller calorieën te verbranden. Dat effect is echter heel erg beperkt. Het heeft dan ook weinig zin om meer koffie te drinken om te vermageren.

 

De Hoge Gezondheidsraad van België raadt aan om maximaal 5,7 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht en per dag te consumeren.

Voor een volwassen persoon van 75 kilogram komt dat neer op ongeveer 430 mg cafeïne per dag. Een kop koffie of een energiedrank bevat 80 mg cafeïne. Een goede vuistregel is: beperk je tot 4 à 5 koppen koffie per dag.

Meer weten? Check het hier.

Photo by Christina DiBernardo on Unsplash


Copy link
Powered by Social Snap