Fapa

Het onderzoek

De dokter zal je dikke darm gaan onderzoeken door een “coloscopie” te doen. Dit is een onderzoek met een toestel dat men “coloscoop” noemt. Het is een  instrument met een dun, buigzaam slangetje met een lampje en een kleine camera aan het uiteinde. Hiermee kan de dokter in je darm gaan kijken. De dunne buis gaat via het gaatje waar je stoelgang uitkomt (anus), naar je dikke darm. Via de camera kan de dokter dan op een monitor de binnenkant van je darm zien. Als er poliepen gevonden worden, kunnen ze weggehaald worden. Er kan ook een stukje van zo’n poliep genomen worden om verder te onderzoeken in het laboratorium. Omdat je slaapt, voel je of merk je hier niets van tijdens onderzoek.

Hoe jezelf voorbereiden?

 Naar het ziekenhuis gaan en de onderzoeken doen, kan vervelend zijn. Het helpt dan om kalm en rustig te blijven. Hier krijg je alvast enkele tips hoe je dat kan aanpakken:

  • Door rustig te ademen word je kalm. Adem in door je neus en maak een bolle buik. Adem uit door je mond. Wanneer je rustig ademt, kunnen je spieren beter ontspannen waardoor je minder pijn voelt.
  • Misschien ben je bang als je een prik krijgt voor een spuitje. Als je weet wanneer iets gaat gebeuren, is het vaak minder spannend. Tel daarom tot drie en spreek af met de dokter of verpleegkundige dat de prik bij drie zal komen.
  • Probeer aan iets leuks te denken, zoals aan je beste vriend of vriendin, aan iemand die je graag ziet. Of probeer te denken aan iets leuks dat je hebt meegemaakt of gedaan hebt zoals je favoriete sport of een toffe vakantie.
  • Je kan iets meenemen naar het ziekenhuis zodat het wachten wat minder vervelend wordt. Een spelletje, een boek of wat muziek in je oren kunnen je helpen om aan iets anders te denken.

Dit filmpje geeft je zicht hoe het onderzoek verloopt

Copy link
Powered by Social Snap