Vragenlijst voeding en vertering Geef je mening over voeding Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het project : « Tell me what you eat » dat door FAPA geleid wordt. Het doel van het project is om je mening te krijgen over voeding en om te weten te komen welk type voeding voor de patiënten met FAP- en Lynch syndroom beter of minder goed werkt na chirurgie. De vragenlijst beantwoorden neemt slechts 15 à 20 minuutjes in beslag. Enkele hulpmiddeltjes : - Als je iets wil uitvinken, kan je nogmaals klikken op het vakje - Als je het vakje 'andere' wil invullen, moet je eerst dit vakje aankruisen. - Voor vraag 14: alvorens een appreciatie te kunnen geven (+/-/0), moet je het veld aankruisen. Voel je vrij om meer detail te geven in het vak 'andere'. Hartelijke dank voor je medewerking! 1. Heb je in het verleden colorectale chirurgie gehad? JaNeen 2. Welk type chirurgie heb je gehad? Partiële colectomie Colectomie met ileo-rectale anastomose Colectomie met ileo-rectale anastomose en voorlopig stoma Coloproctectomie met ileo-anale anastomose Coloproctectomie met ileo-anale anastomose en voorlopig stoma Coloproctectomie met definitief stoma 3. Op welke leeftijd heb je de eerste colorectale chirurgie ondergaan ? 4.Heb je andere colorectale chirurgie gehad? JaNeen 5. Zo ja, In welk jaar vond je laatste operatie plaats ? 6. Heb je andere ingrepen ondergaan ter hoogte van het spijsverteringsstelsel ? Neen Aan de mond Aan de slokdarm Aan de maag Aan de dunne darm Aan de lever Aan de alvleesklier Aan de galblaas Aan het duodenum Andere ingreepAndere ingreep 7. Welk voedingsdieet had je voor de darmoperatie? Dierlijk en plantaardig voedsel Een vegetarisch dieet maar met uitzonderlijk vlees en andere dierlijke producten Geen vlees maar wel vis en schelpdieren Geen vlees noch vis maar wel producten van dierlijke afkomst zoals eieren, melk en melkproducten zoals kaas en yoghurt Enkel plantaardig voeding AndereAndere 8. Heb je tengevolge van de ingreep je dieet verandert? JaNeen 9. Indien ja, welk is je huidig dieet ? Dierlijk en plantaardig voedsel Een vegetarisch dieet maar met uitzonderlijk vlees en andere dierlijke producten Geen vlees maar wel vis en schelpdieren Geen vlees noch vis maar wel producten van dierlijke afkomst zoals eieren, melk en melkproducten zoals kaas en yoghurt Enkel plantaardig voeding AutreAutre 10. Hoe omschrijf je de evolutie van uw spijsvertering sinds het vertrek uit het ziekenhuis tot nu ? Geen evolutieBeperkte evolutieGoede evolutieZéér goede evolutie 11. Wat beïvloedt er volgens jou deze evolutie ? Kies 4 items Verhoogde tolerantie t.o.v. voeding Ervaring Doorzettingsvermogen Geduld Vermindering van angstgevoel Eten op regelmatige tijdstippen De tijd AndereAndere 12. Welke zijn bij jou de meest vervelende symptomen na het eten, met een invloed op levenskwaliteit? ( Geef aan elk symptoom een cijfer van 1 tot 5 (1=komt nooit voor; 2= komt soms voor; 3=komt redelijk vaak voor; 4=komt vaak voor; 5=komt bijna altijd voor) * Reflux Reflux Krampen in de onderbuikKrampen in de onderbuik DiareeDiaree Winderigheid Winderigheid Opgeblazen gevoelOpgeblazen gevoel AndereAndere 13. Welke zijn de voedingsmiddelen die het meest verbonden zijn aan deze symptomen (en die een impact hebben op je levenskwaliteit)? Verse voeding Ontvrozen voeding Gemixte voeding Niet in stukken gesneden voeding Gefrituurde voeding Gekruide voeding Bereidingen in sausen Vette voeding Gesuikerde voeding Gefermenteerde voedingsmiddelen Rauwe en ongeschilde groenten Gekookte en geschilde groenten Rood vlees Gevogelte Vis Charcuterie Merguez Eieren Magere melk Halfvolle melk Volle melk Lactosevrije melk Plantaardige dranken zoals amandel, soja, haver Magere yoghurt natuur Volle yoghurt natuur Magere yoghurt gesuikerd Volle yoghurt gesuikerd Magere fruityoghurt zonder stukjes Volle fruityoghurt zonder stukjes Magere fruityoghurt mét stukjes Volle fruityoghurt mét stukjes Yoghurt op basis van soja natuur Yoghurt” op basis van soja met fruit Pudding Rijstpap Plattekaas Verse kaas type Saint Morret, Philadelphia, Kiri Verse kaas met fijne kruiden type Saint Morret, Philadelphia, Kiri Smeerkaas type Vache qui rit, Maredsous fromage crème, Le carré président Gestremde kazen type mozzarella, provolone, caciocavallo Zachte kazen type camembert, brie, crottin de chavignol Harde kazen type parmesan, comté, emmental Blauwe kazen type gorgonzola, bleu d’Auvergne, roquefort Opgeklopte room Vloeibare room Lactosevrije room Room van sojamelk Gebakken boter Niet-gebakken boter Gebakken margarine Niet-gebakken margarine Gebakken olie Niet-gebakken olie Mayonnaise op basis van eieren Kikkererwten Linzen Bonen Peulen Salade Mais Rauwkost Soep Wortelen Asperges Selder Boontjes Erwtjes Spinazie Tomaten Paprika Champignons Ui Look Groene kool Bloemkool Brocoli Spruitjes Zuurkool Ananas Citrusvruchten Kokosnoot Rabarber Deegwaren Volkoren deegwaren Witte rijst type langekorrel rijst, basmati rijst, ... Bruine rijst Aardappelen Puree Friet Vers, bruin brood Vers, wit brood Brood op basis van tarwebloem Brood op basis van speltbloem Brood op basis van rogge Geroosterd, wit brood Geroosterd, bruin brood Beschuiten Ontbijtgranen Ontbijtkoeken op basis van bladerdeeg type croissant, chololadekoek Tarwezemelen Noten Cashew noten Gemengde noten Amandelen Pindanoten Lijnzaad Chiazaad Pompoenpitten Sesamzaad Maanzaad Zonnebloempitten Popcorn Chocolade Roomijs Sorbet Peper Pikante paprika Cayennepeper Verse basilicum Verse peterselie Verse dille Verse salie Verse koreander Andere specerijen Verse kruiden Gedroogde kruiden Niet-koolzuurhoudende dranken Koolzuurhoudende dranken Spuitwater Appelsap Sterke thee Lichte thee Sterke koffie Lichte koffie Wijn Bier (getapt) Bier (flesje) Sterke alcohol (gin, cognac, digestieven, ...) Andere groentenAndere groenten Andere kruidenAndere kruiden 14. Wat heeft, buiten de ingrediënten, een invloed op je spijsvertering Vul het veld in +/-/0 (+=positief; -=negatief; 0=neutraal) In de oven bradenIn de oven braden AfkokenAfkoken StomenStomen In papillote in de overnIn papillote in de overn FriturenFrituren In de pan bradenIn de pan braden Het combineren van verschillende ingrediëntenHet combineren van verschillende ingrediënten Niet gestresseerd zijnNiet gestresseerd zijn Niet angstig zijnNiet angstig zijn Eten terwijl men staptEten terwijl men stapt In de auto etenIn de auto eten Snel etenSnel eten Grote hoeveelheden etenGrote hoeveelheden eten Regelmatig etenRegelmatig eten Voldoende drinkenVoldoende drinken Beginnen met de ingrediënten die men at voor chirurgieBeginnen met de ingrediënten die men at voor chirurgie Variëren in het menuVariëren in het menu AndereAndere 15. Wanneer heb je advies gekregen omtrent voeding van een voedingsdeskundige? Voor de chirurgische ingreep Na de chirurgische ingreep Nooit 16. Welke informatie over voeding heb je gekregen na de ingreep? Een lijst van toegelaten/te vermijden voedingsmiddelen Een indicatie van de tijd dat de aanpassing zou duren AndereAndere 17. Wie heeft je deze informatie gegeven? De behandelende arts De gastro-enteroloog De chirurg De verpleger De diëtist Een lotgenoot AndereAndere 18. Welk ogenblik vind je het meest geschikt om voedingsadvies te ontvangen? Vóór de operatie Na de operatie, tijdens het ziekenhuisverblijf Thuis na het ziekenhuisontslag Enkele weken na het ziekenhuisontslag Enkele maanden na het ziekenhuisontslag Nooit AndereAndere 19. Indien je bij je ontslag een 'instrument' zou meegekregen hebben, wat zou er dan volgens jou moeten in staan ... Informatie over de spijsverteringssymptomen en de reden waarom deze na de operatie voorkomen. Een lijst van voedingswaren die goed verdragen worden Een lijst van voedingswaren die men tijdelijk moet vermijden Tips rond eetgedrag die een goede spijsvertering bevorderen (bv. op vaste tijdstippen eten, aan tafel eten, rustig eten waarbij men traag eet en tijd neemt om genoeg te kauwen, drinken tussen de maaltijden, kleine porties eten,…) Uitleg waarom bepaalde voedingsmiddelen een effect kunnen hebben op de spijsvertering Een schatting van de termijn dat men een dieet zou moeten aanhouden Een schema om nieuwe voedingswaren uit te testen Een schema om voedingswaren opnieuw in je eetpatroon te introduceren Een plek waar men zijn eigen testen en resultaten kan noteren Een plek waar men kan noteren welke voedingswaren niet goed verdragen werden en de bijhorende symptomen Recepten Aanmoedigingen Een manier om in contact te treden met andere patiënten Een manier om in contact te treden met een diëtist Een manier om in contact te komen met FAPA AndereAndere 20. Wanneer zou je zo'n instrument willen ontvangen? Vóór de operatie Na de operatie, tijdens het ziekenhuisverblijf Thuis na het ziekenhuisontslag Nooit AndereAndere 21. Zou je willen meewerken aan de realisatie van zo'n instrument? (indien ja, laat aub dan je mailadres na) JaJa Neen Verzenden