Fapa

Omega 3 en dikkedarmkanker

Volgens een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Gut, zou het eten van vette vis en/of het innemen van omega 3-vetzuursupplementen bij patiënten met dikkedarmkanker kunnen resulteren in een betere overlevingskans.
Op dit moment blijft waakzaamheid echter geboden wat betreft de inname van omega 3, net zoals dat ook het geval is voor om het even welk voedingssupplement.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Dergelijke verhalen in de media moeten genuanceerd worden. Het wordt ten stelligste afgeraden om op eigen houtje een dieet te volgen dat rijk is aan omega 3 of voedingssupplementen van omega 3 in te nemen zonder advies van een oncoloog of een in oncologie gespecialiseerd diëtist.

Te vroeg voor klinische aanbevelingen

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij meer dan 1600 patiënten, vermeldt voor het eerst een potentieel positief effect van omega 3-vetzuren op de overlevingskans van patiënten met darmkanker. Als deze data worden bevestigd, zouden patiënten met dikkedarmkanker kunnen worden aanbevolen om meer omega 3 in te nemen. Maar vandaag is het nog te vroeg om nieuwe aanbevelingen te formuleren.

Geen daling van het globale risico op overlijden

Het onderzoek toont aan dat patiënten die dagelijks minstens 0,3 g omega 3-vetzuren hebben geconsumeerd 41% minder kans hadden om te sterven aan kanker dan patiënten die minder dan 0,1 g hadden geconsumeerd. De inname van omega 3 lijkt echter geen verband te houden met een daling van het risico op overlijden aan om het even welke doodsoorzaak bij alle deelnemers.

Gevaarlijk spel

Zelfs al suggereert deze studie een weldoend effect van omega 3 tijdens een kankerbehandeling, hebben andere onderzoekers aangetoond dat een visoliebestanddeel de kankercellen ongevoelig zou maken voor bepaalde soorten chemotherapie. Het gaat met name over platinumhoudende chemotherapieën, vaak gebruikt om dikkedarmkanker te behandelen. Let dus op!

Waakzaamheid bij het nemen van voedingssupplementen

Wees altijd voorzichtig bij het nemen van voedingssupplementen. Bepaalde combinaties van voedingssupplementen en kankerbehandelingen kunnen positief of neutraal uitvallen, maar andere combinaties kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben (een vermindering van de doeltreffendheid van de behandelingen, bijvoorbeeld). Er zijn ook supplementen die de ziekte kunnen verergeren. De inname  van omega 3 kan ook gepaard gaan met nevenwerkingen en mogelijk een invloed hebben op de doeltreffendheid van andere klassieke geneesmiddelen.

Ons advies

In afwachting van diepgaandere bijkomende studies, raden wij aan 2 of 3 keer per week vis te eten (maximaal 2 keer vette vis). We raden ten stelligste af om visolie- of omega 3-supplementen te nemen zonder medisch advies.

 

Bron: Gut 19 July, 2016 doi:10.1136/gutjnl-2016-311990 Marine ω-3 polyunsaturated fatty acid intake and survival after colorectal cancer diagnosis

Lees verder op www.kanker.be


Copy link
Powered by Social Snap