Fapa

Posts

Coronalert beschikbaar voor iedereen

Coronalert beschikbaar voor iedereen

We hebben er even op moeten wachten, maar de app Coronalert werd ter beschikking gesteld van de hele Belgische bevolking. De app is één van de instrumenten die worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De app is beschikbaar voor…

Patiënten gezocht voor het onderzoeksteam

Patiënten gezocht voor het onderzoeksteam

Wij zijn vier onderzoekers die samen met de Koning Boudewijnstichting werken aan een project genaamd The Symphony of Us, dat tot doel heeft het concept « Patient Value » in de oncologie beter te begrijpen door de expertise van de patiënt erbij…

Week van de zeldzame kankers

Week van de zeldzame kankers

FAP en Lynch syndroom horen tot de groep van de zeldzame tumoren of zeldzame kankers. Een ziekte is zeldzaam als er minder dan 1 op 2000 mensen door getroffen worden. 1 op 8300 nieuw geboren babys hebben FAP en 1…

Erfelijkheid

Erfelijkheid

Lynch syndroom  wordt overgeërfd van een ouder die de aandoening heeft. Elk kind, jongen of meisje, van een ouder met Lynch syndroom heeft 50% kans de mutatie te erven.

Zeldzame Ziekten Dag ‘Deel je kleuren’

Zeldzame Ziekten Dag ‘Deel je kleuren’

Eens om de vier jaar telt februari 29 dagen, ook zo in 2024. Dat betekent dat Zeldzame Ziekten Dag echt op een uitzonderlijke dag valt. Een ziekte is zeldzaam wanneer ze voorkomt bij minder dan  1 op de 2.000 inwoners….

Wat is FAP?

Wat is FAP?

Het is een erfelijke aandoening die voornamelijk de dikke darm aantast (colon en rectum). Personen met deze aandoening ontwikkelen op jonge leeftijd, vanaf ze 10 jaar zijn, honderden poliepen over heel de dikke darm. Deze poliepen kunnen evolueren tot darmkanker….

Wat is Lynch precies?

Wat is Lynch precies?

We horen alsmaar meer over het Lynch-syndroom. Vooral dankzij de wetenschappelijke vooruitgang in de genetica van de afgelopen decennia beginnen we de oorzaken en de impact op de gezondheid beter te begrijpen en kunnen we de juiste medische follow-up bieden….

Welke zijn de genen?

Welke zijn de genen?

Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening. Er zijn momenteel vijf genen bekend waarvan een mutatie het Lynch-syndroom kan veroorzaken: MLH1, MSH2, MSH6, EPCAM en PMS2. Dit zijn de genen die normaal gezien fouten in het DNA repareren. Gebeurt die reparatie…

Risico op kanker

Risico op kanker

Mensen met een genetische aanleg voor het Lynch-syndroom hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker. Zo bedraagt het risico op darmkanker hoger in vergelijking met de algemene bevolking (tabel). Van de in totaal 8.700 nieuwe…

Tumorweefselonderzoek

Tumorweefselonderzoek

Alle eigenschappen van de mens zijn vastgelegd in een bepaalde code van het genetisch materiaal of het DNA. Om verouderde of beschadigde cellen te vervangen, maakt het lichaam voortdurend nieuwe cellen aan. Dit gebeurt door celdeling: uit één cel ontstaan twee nieuwe, die zich ook weer delen enzovoort. Tijdens de celdeling verdubbelt het DNA zodat de dochtercellen exact hetzelfde DNA bevatten. Bij dit proces ontstaan altijd wel fouten in de DNA-code maar deze foutjes worden hersteld door wat we DNA-herstelgenen noemen (ook wel DNA-mismatch repair genen of MMR-genen genoemd). Bij Lynch syndroom werken deze genen niet meer zoals het hoort. Daardoor worden de fouten in de DNA-code niet goed hersteld en gaan ze zich opstapelen. Dit kan dan leiden tot de ontwikkeling van kanker.

Om de diagnose “Lynch syndroom” in een familie te stellen, kan men in een eerste fase  bij een familielid met dikkedarmkanker het DNA van de tumor gaan onderzoeken. Men kijkt dan naar onregelmatigheden in het overschrijven van kleine stukjes DNA (MSI = micro-satelliet instabiliteit) bij de celdeling. Als men dan een opeenstapeling van fouten vindt, dan is de diagnose “Lynch syndroom” heel waarschijnlijk. Men kan aan deze analyse nog het immuun-histochemisch onderzoek (IHC) toevoegen. De herkenning van mismatches gebeurt door de eiwitten die door de MMR-genen geproduceerd worden. Door middel van immunohistochemische kleuring kunnen deze eiwitten aangetoond worden. Wanneer een of meerdere eiwitten niet aankleuren in het tumorweefsel geeft dit een indicatie in welk gen zich vermoedelijk een mutatie bevindt.

De combinatie van MSI en IHC geeft waarschijnlijk het beste antwoord op de vraag of een bepaald DNA-herstelgendefect bij het ontstaan van de tumor is betrokken. In een volgende stap kan dan een bloedonderzoek gebeuren.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek

Is een diepgaande DNA-analyse aangewezen? Dan wordt het DNA uit het bloed gehaald en kan zo getest worden op afwijkingen (mutaties). Men kan dan vaststellen of de gemuteerde genen de aandoening veroorzaken. Deze analyse wordt eerst uitgevoerd op een of…

Copy link
Powered by Social Snap