Fapa

In Memoriam Dr. Lynch

Henry T. Lynch (4 januari 1928 – 2 juni 2019) was een Amerikaanse arts die bekend stond om zijn ontdekking van de familiale component bij verschillende soorten kankers en voor zijn onderzoek naar de genetische oorzaken van kanker.

Dr. Lynch stelde dat kanker erfelijk zou kunnen zijn omdat sommige kankerpatiënten familieleden en voorouders hadden met hetzelfde type kanker. Hij begon zijn onderzoek op die mogelijkheid te concentreren, hoewel het onwaarschijnlijk werd geacht door de medische instellingen van die tijd, die zich concentreerden op de omgevings- en levensstijlfactoren.

In 1970 solliciteerde hij voor een onderzoeksbeurs en in zijn voorstel verwees hij naar een familie waarin veel leden darmkanker hadden. De subsidieaanvraag werd afgewezen, net als de meeste van zijn andere subsidieaanvragen in de volgende 20 jaar. Maar hij bleef doorzetten en definieerde de noodzakelijke criteria voor  genetische kankers:

  • de jonge leeftijd bij begin van de ziekte,
  • het specifieke patroon van meerdere primaire kankers en
  • de overervingspatronen (dominant of recessief) in honderden families wereldwijd.

Zijn theorie van genetisch gebaseerde kankers werd uiteindelijk aanvaard. Zijn bekendste voorbeeld, de erfelijke niet-polyposis colorectale kanker, is de meest voorkomende vorm van erfelijke dikkedarmkanker en is algemeen bekend als het Lynch-syndroom. Vandaag zijn er zo’n 200 patiënten opgenomen in het nationale Lynch-register dat beheerd wordt door FAPA. Door ‘at risk’ familieleden te identificeren en te testen op de aan Lynch gerelateerde genen, kan tijdig opgestart worden met een therapie- of opvolgingsplan.

Dr. Lynch stierf op 2 juni 2019 op 91-jarige leeftijd. Dr. Lynch Jr, zet het werk van zijn vader verder.


Copy link
Powered by Social Snap