Fapa

Voeding en kanker

Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het verband tussen voeding en kanker. Onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen voeding, gewicht en verschillende kankers. Maar deze verbanden zijn complex en tal van hypothesen moeten nog bevestigd worden.

Voeding is slechts één factor

Het ligt voor de hand om te denken dat enkel en alleen de kankerverwekkende stoffen in de voeding verantwoordelijk zijn voor de vorming van kanker. Dit klopt slechts ten dele. Ze verklaren de relatie tussen voeding en kanker niet volledig. Ook stoffen die kanker kunnen helpen voorkomen of die kankerverwekkende bestanddelen neutraliseren, spelen een rol. Kanker is bovendien het resultaat van verschillende wijzigingen op cellulair niveau. Sommige daarvan zijn gelinkt aan onze levenswijze, andere zijn erfelijk bepaald. Voeding is anders gezegd slechts één van de bepalende factoren bij het ontstaan van kanker. Een team eminente wetenschappers kwam intussen wel tot de conclusie dat lichaamsgewicht, fysieke activiteit en voeding het risico kunnen beïnvloeden voor ongeveer 30% van alle kankers.

Sommige kankertypes hebben een verband met “voeding gerelateerde factoren”. Dat wil zeggen dat een hoge consumptie van bepaalde voedingsstoffen je risico op een bepaalde kanker kunnen verhogen. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat alcohol het risico verhoogt op kankers van mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, borst (bij vrouwen) en dikke darm- en endeldarm (bij mannen). Dit wil in geen geval zeggen dat een bepaald kankertype kan voorkomen worden door uitsluitend de hieronder opgenomen aanbevelingen te respecteren. Bij het ontstaan van kanker spelen altijd verschillende factoren een rol. Andere factoren zijn bijvoorbeeld erfelijkheid, roken, infecties enzovoort.

Hieronder vindt u een overzicht van de voeding gerelateerde factoren waarvan het verband met dikke darmkanker en endeldarmkanker aangetoond is, of er een sterk vermoeden bestaat.

Bewezen risico 
Bereid vlees
Alcohol
Te hoog lichaamsgewicht
Te hoge buikomtrek

Vermoedelijk risico  
Rood vlees

Vermoedelijke bescherming 
Vezelrijke voedingsmiddelen (groenten, fruit, peulvruchten, volle granen zoals bruin brood, volkorenpasta, volle rijst …)
Melk (producten)
Calcium (supplementen 200-1000 mg/d)

World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report. Diet, Nutrition, Physical Activity, and Colorectal Cancer. 2017. Available at www.wcrf.org/colorectal-cancer-2017. All CUP reports are available at www.wcrf.org/cupreports

Meer over kanker en preventie vindt u op www.kanker.be.


Copy link
Powered by Social Snap