Fapa

Vroege opsporing

Indien dikke darmkanker in uw familie voorkomt, is het niet veilig te wachten tot deze klachten of symptomen optreden. Via regelmatige onderzoeken is vroegtijdige diagnose en preventie door het verwijderen van poliepen mogelijk waardoor kanker kan voorkomen worden.

Dikke darm

Aangezien dikke darmkanker uit een goedaardige poliep ontstaat, is het onderzoek erop gericht om deze goedaardige poliepen in een vroeg stadium op te sporen en weg te nemen. Op deze manier kan men voorkomen dat deze poliepen in kanker ontaarden en kan men dus dikke darmkanker voorkomen. Indien er toch eventueel kanker zou zijn ontstaan, dan is tijdige ontdekking belangrijk om via behandeling de kansen op genezing te vergroten. Personen met (een risico op) Lynch Syndroom worden geadviseerd om de 1 à 2 jaar een kijkonderzoek van de dikke darm (klassieke coloscopie met kijkbuis) te laten uitvoeren vanaf de leeftijd van 25 jaar.

Baarmoeder en eierstokken

Vrouwen met (een risico op) Lynch syndroom worden bovendien aangeraden om vanaf de leeftijd van 30 jaar jaarlijks een gynaecologisch onderzoek te ondergaan. De controles bestaan uit een vaginale echografie en een bloedonderzoek. Bij vrouwen in de perimenopauze kan de volledige wegname van de baarmoeder, de eileiders en/of de eierstokken overwogen worden.

Andere

Wanneer ook andere kankers in de familie voorkomen (zoals in de maag of de urinewegen), zal men het advies krijgen om zich ook regelmatig op deze tumoren te laten onderzoeken (vb. gastroduodenoscopie, echografie nieren en urinewegen en cytologisch onderzoek urine). Dit is echter familie specifiek en hier zijn geen algemene richtlijnen te geven.


Copy link
Powered by Social Snap